Suomi 100: Kriittinen kartta, Exhibition Laboratory, Helsinki, 24.11.–14.12.2017

Suomi 100: Kriittinen kartta on näyttely ja tapahtumaohjelma, joka luo taiteellisen katsauksen ja moniäänisen kommentin Suomesta vuonna 2017. Taideyliopiston Suomi 100 -ohjelmaan kuuluva näyttely esittää 11 installaatiota ja neljä tapahtumaa Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa 24.11.–14.12.2017.

Näyttelyyn osallistuvat 12 nuorta kuvataiteilijaa ovat paneutuneet vuoden kestäneessä projektissa kriittisesti ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin taiteellisten prosessien, luentojen ja keskustelujen kautta. Tärkeässä roolissa on ollut kenttätyö: matkat ympäri Suomea sekä yhdessä että pienryhmissä ihmisten pariin ja paikkoihin missä asiat tapahtuvat.

– Näyttely kysyy mitä Suomessa oikeastaan tapahtuu, kun katsomme itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien ohi, sanovat projektia vetäneet vierailevat professorit Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.

Nykypäivää tarkastellaan historian taustaa vasten

Juhlahumun lomasta nousee teräviä huomioita nyky-Suomesta. Näyttelyn teokset koskettavat yhteiskunnan kipupisteitä, kuten saamelaisten oikeudet, uusfasismin nousu, arvokonfliktit, kasvava eriarvoisuus ja yksinäisyys.

Kokonaisuudessa silmiinpistävää on halu yrittää ymmärtää nykypäivän ilmiöitä historian taustaa vasten. Näyttelyn teoksissa menneisyyttä lähestytään historian elävöittämisen, kuviteltujen keskustelujen ja uudelleentulkintojen kautta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Elisa Aaltonen, Titta Aaltonen, Kristoffer Ala-Ketola, Geir Byrkjeland & Moona Pennanen, Arja Kärkkäinen, Astri Laitinen, Iisa Lepistö, Milja-Liina Moilanen, Anna-Sofia Nylund, Emma Peura ja Oskari Ruuska & Amanda Solorzano.

Kutsuvieraat kommentoivat teoksia

Ajankohtaisten aiheiden käsittelyä laajentavat taiteilijoiden henkilökohtaiset kutsuvieraat, joiden joukosta löytyy isovanhempia, maakuntamatkoilla tavattuja ihmisiä, toimittajia ja jo edesmenneitä henkilöitä. Heiltä on näyttelytilassa esillä aineistoa, joka tuo erityisen näkökulman taiteilijoiden teoksiin.

Kutsuvieraiden joukossa on Iisa Lepistön vieras Xavier Hildén, joka matkasi Suomen päästä päähän Alepa-pyörällä ja Emma Peuran vieras Hilkka Magga, joka tuntee Lokan tekojärven alueen tarinoita ajalta ennen järveä. Taiteilija Risto Vuorimies kommentoi Titta Aaltosen ihannetyttöyttä pohtivaa Tuhkimo-teosta omalla teoksellaan kysyen millainen on pojan ihannekuva ja Kristoffer Ala-Ketola kuratoi teoksensa yhteyteen toimittaja Michael Hobbesin artikkelin Together Alone – The Epidemic of Gay Loneliness. Muita kutsuvieraita ovat Antti Ahtiluoto, Ludvig Allén, Kauko Kaikkonen, Kolya Kotov, Hilja Palsa, Ilkka Peura, Eelis Pukarinen ja Lahja Puura.

Näyttelyn yhteydessä laaja tapahtumaohjelma

Historiallinen elävöittäminen: Lapuan haastejuhlat 3.12.
Geir Byrkjeland ja Moona Pennanen organisoivat Lapuan nuorisotalolla tapahtuman, jonka aikana lavastetaan ja näytellään uudelleen vuonna 1929 tapahtuneet Lapuan haastejuhlat. Elävöitettävät kohtaukset liittyvät punaisten nuorten tapaamiseen, joka johti yhteenottoon punaisten ja lapualaisten välillä ja loi kasvualustan Lapuan liikkeelle ja 1930-luvun poliittiselle ilmapiirille. Näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä torstaina 14.12. Exhibition Laboratoryssa nähdään Byrkjelandin ja Pennasen performanssi ja dokumentaatiomateriaalia tapahtumasta. Lisätietoja projektista https://lapuaesitys.fi

Haastejuhlat-tapahtumaan etsitään osallistujia: Ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivujen kautta. Esitys ja osallistuminen itsessään on poliittisesti sitoutumatonta. Osallistujille tarjotaan ilmainen bussikuljetus Hki-Lapua-Hki ja ruokailu.

Kino Club: Red 3.12. klo 18
Kuvataideakatemian opiskelijoiden Kino Clubin illan teema on ”Red”. Ohjelmassa mm. videoteoksia, performanssia ja tomaattikeittoa. Exhibition Laboratoryn opiskelijatila Ex-Club (käynti Merimiehenkadulta).

Epäitsenäisyysjuhla – Dependence party 5.12. klo 18
Suomi100: Kriittinen kartta –näyttelyn taiteilijat järjestävät itsenäisyyspäivän aattona epäitsenäisyysjuhlan. Kaupungin täyttyessä satavuotisen itsenäisen Suomen juhlahumusta muistuttaa tapahtuma monenlaisista riippuvaisuuksista, joita vapauden ja itsenäisyyden takaa usein löytyy – niin valtiollisella kuin henkilökohtaisella tasolla.

Juhlat aloittaa klo 18 iranilaisen taiteilijan Bita Razavin uusi teos Divorce. Razavin avioeroon liittyvä juhlaseremonia on samalla päätös hänen kuuden vuoden takaiselle Kuvataideakatemian lopputyölleen, How to Do Things with Words (A Legal Performance), jossa hän meni naimisiin. Seremoniamestarina toimii englantilainen kuraattori Alexandra MacGilp.

Ohjelma jatkuu saamelaisen Hilkka Maggan tarinatuokiolla Emma Peuran Lokan tekojärveä käsittelevän teoksen luona. Myöhemmin illan aikana alkoholinkäyttöä käsittelevällä teoksella näyttelyyn osallistuvan Arja Kärkkäisen kutsuvieras, intohimoinen olutharrastaja Antti Ahtiluoto kertoo oluen panemisesta ja itse kehittämästään oluthiivasta.

Vieraita tanssittaa Dependency-diskon DJ:t Takay-Sin ja Jo. Dependency-karaokessa hoilataan epäitsenäisyyttä käsitteleviä lauluja. Luvassa myös käsirautoja.

Näyttelyyn ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy!

Suomi 100: Kriittinen kartta
24.11.–14.12.2017
Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, Helsinki.
Avoinna ti-su 11-18, tapahtumien aikana pidennetty aukiolo.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 23.11. klo 18 alkaen Exhibition Laboratoryssa.​

lähde

Facebook

Epäitsenäisyysjuhla – Dependence party 5.12.