“Naisia vedessä veden keskellä”, Keski-Suomalainen 17.7.2012, Anssi Kaarlo Koskinen

Naisia vedessä veden keskellä
Keski-Suomalainen 17.7.2012
Vaajakoski
Teksti: Anssi Kaarlo Koskinen
Kuva: Tatu Blomqvist

Taidegraafikko Emma Peuran töissä on paljon naisia. Usein kuvassa on myös vettä. Peura ei osaa varmaksi sanoa, miksi naishahmo toistuu.
– Miesmalleja on hankala löytää ja siksi naisia tulee piirrettyä enemmän. Ja ehkä töissä on siksi naisia, koska itsekin olen nainen.

Peura sanoo, että kuvissa on vettä, koska vesi on kiehtovaa – se puhdistaa, on vaarallista ja myös edellytys koko elämälle.

Osa Peuran töistä on tehty mallin mukaan, ja osa syntyy vapaasti etsien. Hän kertoo aloittavansa usein hahmon työstämisen kulmakarvoista ja silmistä.
– Silmät jäävät usein tyhjiksi, ja pää voi jäädä kokonaan pois. Töissä on myös paljon kasveja ja suomaisemia, aiheita omasta elämästä.

Peuran töissä on esillä näyttely Vaajakosken Naissaaren Wanhan Woimalan galleriassa. Paikka sopii hyvin vesiaiheeseen. Valoisa galleriatila on virran keskellä, veden pauhu kuuluu jatkuvasti sisälle asti.

Suurin osa Peuran töistä on metalligrafiikkaa. Näyttelyn vanhin työ vuodelta 2009 on sinisävyinen kuva, jossa vanha nainen on vetisen suon keskellä. Uusin työ on pieni, elävästä naismallista tehty ruskeansävyinen grafiikantyö. Peura tekee grafiikkaa, koska pitää viivasta sekä siitä, että työ on monivaiheinen prosessi.
– Grafiikka on vuoropuhelua tekniikan kanssa. Jollain tekniikalla voi tehdä suurpiirteisesti ja jollain hyvin pikkutarkasti.

Peura on juuri valmistunut taidegraafikoksi Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta. Näyttelytyöt hän on tehnyt opintojensa aikana.

Miltä tuntuu lähteä taiteilijaksi kovaan maailmaan? Peura toteaa, että kilpailu on toki kovaa eikä kovin moni pelkällä taiteella elä. Hän toivoo, että työn suhteen ei tarvitsisi tehdä kompromisseja.
– Yritän suhtautua tähän realistisesti enkä liian ruusuisesti. Maailma on julma, mutta ei se vielä ole säikäyttänyt.

Jyväskylässä parhaillaan esillä olevan Graphica Creativa -näyttelyn yhteydessä taidemuseon intendentti Jukka Partanen totesi, että taidegrafiikka on maailmalla laskusuunnassa. Suomi on poikkeus, ja Peura vahvistaa tämän.
– Imatralla taidegrafiikka on yksi suosituimmista erikoistumisaloista. Se on hitaassa, mutta varmassa nousussa, hän sanoo.

Emma Peuran grafiikkaa Vaajakosken Naissaaren Wanhan Woimalan galleriassa su-pe kello 12-18 3.8.2012 saakka.

 

Keski-Suomalainen 17.7.2012

klikkaa suuremmaksi /click to enlarge